Bloedafname bij kinderen

Bloedprikken is voor jonge kinderen (en hun ouders) best spannend. Dan is het fijn om te weten dat alle medewerkers die de bloedafname bij uw kind verrichten daar ervaring mee hebben. Onze medewerkers doen altijd hun uiterste best om het u en uw kind zo prettig mogelijk te maken.  

Voorbereiding op de bloedafname
Vertel uw kind rustig wat er gaat gebeuren. Uw kind is minder angstig als u eerlijk vertelt wat het kan verwachten. De eerste prik kan echt pijnlijk zijn en u mag uw kind dat ook gewoon vertellen. Uw kind mag best even huilen. Gelukkig gaat de pijn snel weer over. U kunt de huid op de plaats waar geprikt gaat worden van tevoren verdoven met een pijnstillende zalf (wilt u dat de prikplaats wordt verdoofd met pijnstillende zalf, vraagt u dan de verpleegkundige of behandelend arts om deze zalf). Deze zalf wordt met een pleister op de prikplaats aangebracht. Dit moet een bepaalde tijd voor het prikken gebeuren omdat de zalf tijd nodig heeft om in te werken. Houdt u rekening met een inwerktijd van ongeveer één uur. 

De medewerker vertelt van tevoren waar uw kind wordt geprikt. Meestal is dit in de arm of de hand of soms een vinger. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid bloed die nodig is voor het onderzoek. Wordt uw kind in de arm geprikt, dan krijgt het een elastische band (stuwband) om de bovenarm. Het is dan gemakkelijker om in de ader te prikken. Na de prik wordt er een pleister op het wondje geplakt.

Als uw kind ontspannen is, voelt het minder pijn. Meestal kan uw kind tijdens het prikken bij u op schoot zitten. Een baby kunt u laten zuigen op een speen, strelen of op schoot nemen. Bij een peuter of kleuter kunt u zijn/haar knuffel meenemen. 

Praat met uw kind nog even na over het prikken. Hoe ging? Deed het veel pijn? Hielp de zalf? Zo helpt u uw kind het beste om deze ervaring te verwerken.

Waar en wanneer kunt u bij ons terecht?
Voor de bloedafname bij kinderen zijn twee afnamemedewerkers nodig. Zeer binnenkort vindt u op deze pagina een overzicht met alle afnamelocaties waar u en uw kind(eren) terecht kunnen voor bloedafname. 

Klik hier voor een overzicht van onze locaties en openingstijden.

Voorlichtingsmateriaal
Atalmedial heeft voorlichtingsmateriaal ontwikkeld waarmee u uw kind kunt voorbereiden op zijn of haar bezoek aan de polikliniek. Er is algemene informatie voor ouders en verzorgers, en informatie speciaal gericht op kinderen jonger dan 5 jaar en informatie speciaal gericht op kinderen in de leeftijdscategorie van 5 tot 12 jaar.

Informatie voor ouders en verzorgers >>

Informatie voor kinderen >>