Biotine: de nieuwe ‘onschuldige’ beauty-hype?

Mogelijk analytische interferentie van biotine

Biotine staat ook wel bekend als vitamine B8 of vitamine H. Er wordt geadverteerd dat biotine bijdraagt aan gezond haar en een gezonde huid. In de afgelopen periode is het gebruik van biotine toegenomen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen bedraagt volgens het voedingscentrum 40 µg/dag. Echter, multivitamine preparaten bevatten tot 300 µg biotine per dosis en aparte biotine supplementen bevatten zeer hoge doses tot 20.000 µg per tablet. Alle supplementen zijn gewoon verkrijgbaar bij de drogist. Er is geen toxische grens bekend voor biotine. Omdat het wateroplosbaar is, wordt het overschot afgevoerd met urine.

Onschuldig?

Alhoewel het gebruik van biotine supplementen waarschijnlijk niet schadelijk is, kan er wel een ander vervelend bij-effect optreden. Biotine wordt in het reagens van veel laboratoriumbepalingen gebruikt. Wanneer er in het patiëntenmateriaal veel vrij biotine aanwezig is, kan dit interfereren tijdens de analyse, waardoor  onbetrouwbare resultaten kunnen ontstaan; zowel vals verhoogde als vals verlaagde uitslagen zijn mogelijk. De gangbare laboratoriumbepalingen die door aanvragers 1e lijn worden gedaan en door Atalmedial zelf worden uitgevoerd zijn onafhankelijk van biotine; het gebruik van eventuele biotine-supplementen heeft dus géén effect op deze uitslagen. Indien u ook laboratoriumdiagnostiek aanvraagt bij andere laboratoria, adviseren wij u contact op te nemen met de desbetreffende laboratoria voor meer informatie; zeker wanneer uw patiënten biotine-supplementen gebruiken.

Achtergrond

Biotine is een wateroplosbaar vitamine, dat aanwezig is in onder andere eieren, lever, melk, noten en pinda’s. In voeding is biotine gebonden aan eiwitten. Het lichaam maakt dit gebonden biotine vrij met behulp van het enzym biotinidase. Biotine functioneert als een co-enzym van vier verschillende carboxylases en bij afbraak van deze enzymen wordt biotine ook weer vrijgemaakt voor hergebruik. Bij een gevarieerd dieet is suppletie van biotine niet nodig. Er zijn een aantal oorzaken van biotinedeficiëntie bekend waarbij behandeling of suppletie gewenst is. Een biotinedeficiëntie komt voor bij inname van veel rauw eiwit wat avidine bevat dat een onoplosbaar complex vormt met biotine. Avidine wordt geïnactiveerd door koken of bakken van eiwit en heeft dit effect dan niet. Daarnaast kan er een biotinedeficiëntie optreden bij valproaat gebruik. Tot slot kan er ook een biotinedeficiëntie zijn door een aangeboren biotinidasedeficiëntie. Op biotinidasedeficiëntie wordt sinds 1 januari 2007 gescreend in de neonatale hielprikscreening.

Een biotinedeficiëntie presenteert zich onder andere met metabole acidose door carboxylasedysfunctie, neurologische symptomen, haaruitval, huidafwijkingen, zwakke nagels, depressies en vermoeidheid.

Hong Bui, klinisch chemicus in opleiding
Jeannette Gootjes, klinisch chemicus